Bewust communiceren, dat kan je leren...

Afgelopen week, schreef ik me in bij Tala voor een LIFO, coaching op basis van een communicatie-instrument, waarbij je aan de hand van een specifieke reeks vragen een beeld krijgt van de gedragsstijl of -stijlen die je (on)bewust inzet in interacties met anderen. Afhankelijk van de situatie, zal je gedrag die interacties bevorderen of net tegenwerken.

Inzicht krijgen in hoe je je in bepaalde situaties gedraagt en communiceert, geeft voldoening, zelfzekerheid en is bovendien nuttig in het omgaan met en het vermijden van conflicten. Met dat inzicht, leer je het gedrag van anderen (h)erkennen en kan je bijgevolg je eigen gedrag aanpassen aan dat van je gesprekspartner.

Dankzij Leen Schillewaert – de dialoogbouwer achter Tala – ben ik me bewust geworden van hoe ik communiceer en reageer, in zowel gunstige als ongunstige situaties. Daarbij heeft zij opgemerkt dat mijn intentie – wat ik wil communiceren – niet altijd op de juiste manier wordt ondersteund door mijn gedrag (mimiek, stemvolume, gebaren,…). Bijgevolg ervaart mijn gesprekspartner mijn boodschap op een heel andere – misschien wel verkeerde – manier.

Op een dag, toen ik nog in loondienst werkte, was ik bezig met een (voor mij) prioritaire opdracht. Mijn werkgever overhandigt me een stapel papieren met de vraag om die zaken te bespreken. Volledig gefocust op mijn prioritaire taak, reageerde ik met “moet dat nu?”, waarop alle collega’s me plots verbijsterd aankeken. Ik was me er totaal niet van bewust dat mijn reactie (en dus ook mijn gedrag) volledig misplaatst was.

“Ik was volledig uit mijn lood geslagen”

Tijdens de LIFO-sessie vroeg Leen me op welke andere manier ik had kunnen reageren. Ik stond letterlijk met mijn mond vol tanden. Ik kon daar niet op antwoorden. Minuten tikten voorbij en ik kon maar geen andere reactie bedenken, want in mijn perceptie had ik niets verkeerd gezegd. Ik ging ervan uit dat mensen mijn intentie zouden begrijpen door ze letterlijk te vertellen dat ik de voorkeur geef aan een directe aanpak en dat er achter mijn woorden nooit slechte bedoelingen schuilen. Toen Leen me uiteindelijk een optie gaf, schrok ik van mezelf, want het antwoord was ontzettend simpel: “Wanneer wil je dit bespreken?”. Ik was volledig uit mij lood geslagen. Het keerpunt.

Je kan niet NIET communiceren, dus kies er dan voor om bewust te communiceren!

Me bewust worden van de manier waarop ik communiceer voelt als een openbaring, biedt me nieuwe mogelijkheden en motiveert me om efficiënter te gaan communiceren met zowel professionele als familiale contacten.

Wie meer wil leren over bewuste en efficiënte communicatie, dan is Tala het juiste adres.

Ontdek onze andere blogposts

BNI_0156
Het voorzitterschap bij BNI
Wat is BNI? BNI is een wereldwijde netwerkvereniging met meer dan 290.000 leden. De doelstelling van de vereniging bestaat erin om ondernemers bij elkaar te...
Overvolle-inbox
Vacature
Hey! Mijn naam is Julie. En ik ben gebeten door administratie. Twee jaar geleden richtte ik taasq. op om KMO’s en zelfstandigen te ondersteunen in...
nepal-sunrise-2021-04-02-23-39-00-utc
Bewust communiceren, dat kan je leren...
Inzicht krijgen in hoe je je in bepaalde situaties gedraagt en communiceert, geeft voldoening, zelfzekerheid en is bovendien nuttig in het omgaan met en het vermijden van conflicten. Met dat inzicht, leer je het gedrag van anderen (h)erkennen en kan je bijgevolg je eigen gedrag aanpassen aan dat van je gesprekspartner.
www.praxistraining.be
Een klant getuigt.
Sinds december 2020 werkt taasq. samen met Praxis [training to the point] te Izegem. Een opleidingscentrum dat – voornamelijk in de bouwsector – veiligheidsopleidingen organiseert....
vliegende-start-1536x1024
Georganiseerd zelfstandig starten
Een vliegende start. Je bent klaar om van start te gaan met je eigen zaak. Je idee is uitgewerkt, je hebt een goede boekhouder gevonden...
Archief
[ar·chi·ve·ren]
Het duurzaam toegankelijk maken en houden van informatie in 5 handige tips. De definitie van archief is in de praktijk eenvoudiger dan in het woordenboek:...

Wil je terug  focussen

op wat echt telt?

Neem contact op!